Ianukovici pregăteşte aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală, acuză Opoziţia

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, care, la presiunea tot mai mare a străzii, a vizitat vineri Rusia, imediat ce s-a întors din China, intenţionează să semneze în această lună un acord de aderare a Ucrainei la Uniunea Vamală, iniţiată de Moscova, acuză, sâmbătă, Opoziţia. Amintim că opozanţii ucraineni proeuropeni manifestează de două săptămâni, în centrul Kievului, împotriva refuzului Puterii de a semna Acordul de Asociere cu UE, în favoarea unei cooperări cu Rusia. Ei cer demisia preşedintelui şi a Guvernului, după violenţele comise de poliţie împotriva manifestanţilor, vinerea şi sâmbăta trecută.

Manifestaţii proeuropene cu sute de mii de ucrainieni au avut loc încă din noiembrie, înaintea summitului de la Vilnius, unde Ianukovici a decis în ultima clipă să nu semneze Acordul de Asociere şi Acordul de liber schimb cu UE, aşa cum au făcut-o Republica Moldova şi Georgia.

“Potrivit informaţiilor noastre, proiectul unui acord privind parteneriatul strategic (cu Rusia, n.red.) este pregătit, el a fost parafat, dar Ianukovici nu a îndrăznit să îl semneze”, a declarat unul dintre liderii opoziţiei, Arseni Iaţeniuk, în cadrul unei conferinţe de presă la Kiev.

“El intenţionează să facă acest lucru la 17 decembrie”, la Moscova, unde este prevăzută în ziua respectivă o reuniune a comisiei interstatale ruso-ucrainene, a adăugat acesta.

“Semnarea oricărui acord de creare a unei noi Uniuni Sovietice va conduce la scindare în ţară” şi va provoca manifestaţii de protest “de anvergură mult mai mare” decât cele care au reunit în ultimele zile mii de persoane pe străzile din Kiev, a avertizat el.

“Viktor Ianukovici nu are niciun drept şi nici puterea de a semna un acord de aderare a Ucrainei la Uniunea Vamală în numele poporului ucrainean”, a subliniat el.

Rusia neagă

Ianukovici a mers vineri, într-o scurtă vizită în Rusia, pentru a discuta cu omologul său rus Vladimir Putin despre “parteneriatul strategic” dintre Kiev şi Moscova, după suspendarea unui Acord de Asociere cu UE.

“O eventuală aderare a Ucrainei la Uniunea Vamală nu a făcut obiectul discuţiei din cursul acestei întâlniri. Niciun document nu ar urma să fie semnat şi nu a fost semnat”, a declarat, sâmbătă, într-un comunicat, serviciul de presă al preşedintelui ucrainean.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, a precizat, de asemenea, că aderarea Kievului la Uniunea Vamală nu a fost discutată în cadrul acestei întâlniri la Soci – staţiunea balneară rusă care va găzdui, în februarie, Jocurile Olimpice de iarnă din 2014.

“Cele două părţi şi-au apropiat poziţiile în domeniul energetic, dar nu a fost încheiat niciun acord definitiv”, a declarat Peskov, citat de agenţia Interfax.

Susţinători din Republica Moldova

Protestatarilor ucrainieni care au ocupat Piaţa Independenţei din Kiev începând cu 21 noiembrie li sa alăturat, sâmbătă, preşedintele Partidului Liberal-Democrat din Republica Moldova (PLDM), Vlad Filat, sosit în Ucraina la invitaţia preşedintelui partidului ucrainean Udar, Vitali Kliciko, anunţă un comunicat al formaţiunii.

Vlad Filat va susţine un discurs în faţa mulţimii, alături de fostul preşedintele al Georgiei, Mihail Saakaşvili, scrie IPN, în pagina electronică.

De asemenea, doi deputaţi ai grupului liberalilor reformatori, Vadim Vacarciuc şi Vadim Cojocaru, se află la Kiev, unde participă la manifestaţiile organizate de opoziţia din Ucraina.

Însă pentru duminică este anunţat un protest de şi mai mare amploare.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.