Proiectul ”Adaptabilitate pentru cresterea competitivitatii sectorului de transport rutier din Romania” – o poveste de succes

CEED Romania si UNTRR au implementat, in perioada iunie 2010 – august 2012, proiectul ”Adaptabilitate pentru cresterea competitivitatii sectorului de transport rutier din Romania”, cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial (POS) „Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeste in oameni!”. Cresterea adaptabilitatii si competitivitatii lucratorilor si firmelor din sectorul de transport rutier – prin perfectionarea resurselor umane si a capacitatii organizatorice a firmelor – a fost obiectivul general.

Pentru atingerea acestui obiectiv general, proiectul a urmarit:

  • Cresterea gradului de constientizare cu privire la necesitatea sporirii adaptabilitatii si flexicuritatii patronilor, managerilor, angajatilor, partenerilor sociali din sectorul de transport rutier.
  • Imbunatatirea competentelor manageriale privind introducerea de noi tehnologii, solutii organizationale moderne si bune practici europene pentru manageri.
  • Oferirea de competente sporite in concordanta cu standardele de performanta si securitate si cerintele legislatiei nationale si europene pentru angajati.
  • Diseminarea bunelor practici europene privind adaptabilitatea/solutii organizationale moderne/Eco-eficienta/dezvoltare durabila.
  • Diseminarea aspectelor relevante ale legislatiei romanesti si directivelor europene specifice sectorului de transport rutier.

Astfel, proiectul a introdus un SISTEM INTEGRAT DE INTERVENTII, cuprinzand ca principale activitati:

  • Instruiri practice si interactive pentru patronii, managerii si angajatii firmelor de transport rutier.
  • Servicii de consultanta specializata pentru elaborarea de planuri de reorganizare a activitatii firmelor membre UNTRR.
  • Studiu de bune practici europene concretizat in propuneri de imbunatatire a reglementarilor si a functionarii sistemului de transport rutier.
  • Seminarii, intalniri-dezbateri si alte evenimente de constientizare a importantei adaptabilitatii firmelor si lucratorilor din domeniu

Beneficiarii proiectului au fost:

  • intreprinzatori si manageri din cadrul firmelor de transport rutier
  • soferi profesionisti
  • alti angajati din sectorul transportului rutier

REALIZARI:

Ca urmare a campaniei desfasurate, 1.310 persoane s-au inscris in grupul tinta si au fost constientizate asupra importantei adaptabilitatii, fata de 1.000 persoane planificate initial, respectiv o depasire cu 31% a indicatorului prognozat.

Cursurile organizate in cadrul proiectului au generat un interes deosebit din partea participantilor. Astfel, fata de cele 72 cursuri de formare profesionala continua planificate, proiectul a organizat 104, ca urmare a solicitarilor suplimentare exprimate de membrii grupului tinta (144% realizat fata de indicatorii stabiliti).

Numarul participantilor la activitatea de formare continua a fost depasit semnificativ: 1383 cursanti fata de 320 panificat, iar numarul de participanti la cursurile de management si organizare a muncii a fost de 155 fata de 150 prognozat, din care 50 femei, fata de 40 planificat.

A fost creat un corp de experti nationali, prin certificarea unui numar de 30 experti ai asociatiei UNTRR, care sa asigure diseminarea continua a cunostintelor si bunelor practici europene dupa incheierea proiectului.

Au fost organizate 10 intalniri-dezbateri cu reprezentanti ai partenerilor sociali si autoritatilor in domeniu (fata de valoarea prognozata a indicatorului de 6 intalniri), care au dezbatut necesitatea adaptabilitatii, provocari, modele UE si modul cum pot fi implementate in Romania.

In cadrul proiectului a fost elaborat un studiu privind bune modele de adaptabilitate si flexicuritate din UE si modalitatea optima de implementare a acestora in sectorul de transport rutier din Romania. Au fost realizate 6 analize SWOT in cele 6 zone acoperite de proiect, 77 companii au completat chestionarul de cercetare si apoi au fost organizate intalniri regionale de prezentare a studiului. Studiul s-a finalizat cu recomandari pentru noua Lege a Transporturilor, elaborarea Cazierului profesional si diseminarea bunelor practici europene in cadrul unui seminar international organizat la Bucuresti.

De asemenea, 20 de firme au primit asistenta tehnica pentru a realiza proiecte de reorganizare eficienta a companiei si a le implementa in cadrul firmei.

S-au elaborat, totodata, si au fost puse la dispozitia membrilor UNTRR materiale cu:

* Informatii rutiere si legislative de actualitate privind efectuarea transporturilor rutiere la nivel national si in alte tari de interes pentru firmele consultate.

* Brosura timpi de conducere si de odihna cu recomandari pentru aplicarea regulamentului 561/2006 in transportul rutier de marfa.

* Programul Prevent privind cerintele minimale de securitate rutiera.

Proiectul a fost, cu siguranta, un model de succes in formarea profesionala a reprezentantilor sectorului de transport rutier, iar sustenabilitatea acestuia va fi asigurata prin programele de instruire si consultanta oferite de UNTRR membrilor sai si dupa inchiderea proiectului. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.