UNTRR: CNADNR limitează libertatea comerțului și restricționează accesul utilizatorilor la metode de plată a rovinietelor

Din 13 octombrie, CNADNR limitează libertatea comerțului și restricționează accesul utilizatorilor la metode de plată a rovinietelor: nu mai permite plata la niciun terminal automat neasistat, dar acceptă terminalele asistate de operator uman, acuză UNTRR, într-un comunicat de presă pe care îl redăm integral.

Începând de marți, 13 octombrie 2015, – CNADNR – Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România – doreşte să limiteze posibilitatea distribuitorilor de roviniete de a încasa contravaloarea rovinietelor prin intermediul terminalelor/maşinilor automate de procesare plăţi numerar/electronice neasistate. Este cunoscut că aceste servicii includ plăţi numerar, portofel electronic, vouchere preplătite, carduri debit, carduri credit, chiar cecuri electronice, sau plăţi bancare prin direct debit, transfer sau transfer instant (în timp real) bazate pe online banking.

CNADNR doreşte să promoveze în mod discriminatoriu terminalele/maşinile de procesare plăţi strict numerar asistate de operator uman şi să le excludă pe cele automate neasistate cu procesare numerar, portofel electronic, carduri debit/credit și vauchere și bonuri valorice preplătite!

CNADNR, prin măsurile dorite de limitare a modalităţilor de plată a rovinietelor, încalcă dreptul utilizatorilor de a alege metode de plată disponibile, intervenind cu practici neconcurenţiale în zona distribuirii de roviniete, în vederea creării unui avantaj anumitor distribuitori.

Având în vedere că CNADNR nu este autoritate de reglementare pentru modalităţi de plată pe teritoriul României, orice reglementare în acest sens nu poate veni decât printr-un cadru legal elaborat de o autoritate care are conform legii drept de reglementare în acest domeniu, aprobat şi publicat conform tehnicii legislative existente.

Nu am identificat nicio limitare legală la nivel european de utilizarea terminalelor/maşinilor automate de procesare plăţi numerar/electronice neasistate.

Am solicitat BNR, MF să facă precizările necesare din care să rezulte dacă CNADNR are vreun temei legal pentru promovarea anumitor sisteme de plată şi pentru interzicerea/limitarea altora. Consiliul Concurenței, de asemenea, este sesizat despre aspectele prin care CNADNR introduce măsuri necuncorențiale în vederea favorizării unor distribuitori de roviniete.

Tehnologiile moderne şi nevoia de eficientizare au impus terminalele/maşinile automate de procesare plăţi numerar/electronice neasistate atât în cadrul băncilor, cât şi în alte domenii, inclusiv vending produse.

Pentru 2025, Mercedes a anunţat camionul autonom, Google – mai curând – maşina fără şofer, iar CNADNR protejează sistemele învechite!

Nu știm cine are de câștigat din această abordare, dar știm că CNADNR limitează dreptul de liberă alegere al cetățenilor care sunt ghidați spre anumite metode de plată.

Solicităm Ministrului Transporturilor, noului Director General al CNADNR, să nu permită aplicarea acestor măsuri care distorsionează concurența.

Atât timp cât scopul declarat al CNADNR este acela de a facilita accesul utilizatorilor la infrastructura rutieră și la metode de plată cât mai facil, introducerea limitării de încasare în terminale automate neasistate demonstrează exact opusul. Prin acceptarea aplicării acestor măsuri se acceptă prejudicierea unor distribuitori de roviniete și a unor procesatori de plăți, se favorizează anumiți distribuitori de roviniete și anumiți procesatori de plăți, se încalcă libertatea de alegere a cetățenilor României și prevederi ale Constituției României.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 14.000 membri – operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.