90.000 de masini au “migrat” spre Valea Prahovei de sarbatori

 

Traficul auto inregistrat pe Valea Prahovei (tronsonul Bucuresti – Busteni)  in perioada Sarbatorilor de Iarna (24 decembrie 2011 – 2 ianuarie 2012) a numarat circa 90.000 de masini, potrivit Inspectoratului General al Politiei Romane. Gradul de ocupare in principalele statiuni montane a fost de 83%, varful fiind atins de Revelion (95%), potrivit datelor asociatiilor profesionale din turism transmise Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), insa Elena Udrea sustine ca, daca ii punem la socoteala si pe cei cazati “la negru”, cifrele depasesc datele oficiale.

In statiunile de pe Valea Prahovei (judetele Brasov si Prahova), cele 1.149 de structuri de cazare clasificate, cu 32.445 de locuri de cazare, au fost 90% ocupate. Cel mai mare grad de ocupare, de 92%, a fost inregistrat in Bucovina turistica (judetul Suceava), unde sunt clasificate 243 de structuri de cazare cu 6.781 de locuri. In judetul Hunedoara gradul de ocupare a fost de aproape 80%, pentru 157 de structuri de cazare clasificate, cu 4.668 de locuri. In judetul Maramures, cele 197 de structuri de cazare cu 3.603 locuri au fost 70% ocupate.

Statiunile au fost mai aglomerate in perioada Revelionului: 98% grad de ocupare in Bucovina turistica (judetul Suceava), 97% pe Valea Prahovei (judetele Brasov si Prahova), 95% in Hunedoara si 85% in Maramures.

Ministrul Elena Udrea spune ca aceste cifre confirma importanta investitiilor realizate de MDRT in ultimii doi ani” „Am avut o perioada a sarbatorilor foarte buna pentru turism, in ciuda zapezii care s-a lasat asteptata. Un grad de ocupare de 95% de Revelion si o medie de 83% pentru toata perioada sarbatorilor sunt cifre foarte bune, daca tinem cont ca vorbim doar despre structurile clasificate, si ca in pensiunile agroturistice sunt cazati cei mai multi turisti la negru, pe care operatorii nu-i declara oficial. Daca cifrele declarate sunt atat de mari, va dati seama ce aglomerate au fost, in realitate, statiunile in aceste zile!“.

Pe de alta parte, ea sustine ca instalatiile de inzapezire artificiala de pe partiile din  Poiana Brasov au atras turistii “in ciuda preturilor deloc mici pentru cazare practicate de privati”.

Cele 812 milioane de euro investiti de MDRT in perioada 2009 – 2011 au provenit din fonduri europene si de la bugetul de stat. Circa 100 de milioane de euro sunt in Valea Prahovei, pentru organizarea Editiei de Iarna a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2013. Printre dotarile cerute de competitiile olimpice se numara extinderea domeniilor schiabile cu peste 40 km de partii noi, construirea unei trambuline olimpice pentru sarituri cu schiuri si a anexelor (instalatii de transport, tribune, parcari s.a.), amenajarea a doua trasee de biatlon cu utilizare permanenta iarna-vara, construirea a trei instalatii noi de transport pe cablu, amenajarea a doua patinoare noi si a unui lac de acumulare pentru inzapezire, precum si dotarea cu instalatii de inzapezire artificiala a tuturor partiilor din zona.

Extinderea si modernizarea domeniului schiabil din Poiana Brasov, de aproximativ 28 de milioane de euro, a fost inaugurata in 26 decembrie 2011. Statiunea are acum 63,5 ha de domeniu schiabil, 21,3 km de partii si de o capacitate de transport pe cablu de 8.500 de persoane/ora. Partiile au fost dotate cu instalatii de inzapezire, a fost construit un lac de acumulare artificial pentru alimentarea acestor instalatii si s-a dezvoltat infrastructura conexa – parcari, instalatii de energie electrica, sisteme de telecomunicatii etc..

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.